Σαν σήμερα 7 Δεκεμβρίου…

Γιορτάζουν

Αθηνόδωρος, Αθηνοδώρα, Αμβρόσιος, Αμβροσία.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Διεθνής Ημέρα Πολιτικής Αεροπορίας

Ημέρα του «Μαλλιού της Γριάς» στις ΗΠΑ.

Χριστιανικό Εορτολόγιο

  • Ορθόδοξη Εκκλησία

Μαρτύρων Αθηνοδώρου, Ακεψιμά, Ισιδώρου και Λέοντος.

Γαϊανού και Γαΐου.

Δομετίου, Νεοφύτου, Μαρτίνου, Νικολάου και Πρίσκου.

Οσίου Αμβροσίου επισκόπου Μεδιολάνων.

Αμμούν του εν Νητρία.

Γρηγορίου, Ιγνατίου, Ιωάννου του Ρώσου, Παύλου υποτακτικού, «του εν Παρηγοριά» και Γερασίμου ασκητού, του εξ Ευβοίας.

  • Καθολική Εκκλησία

Αγίου Αμβροσίου, επισκόπου Μιλάνου και πολιούχου του Μιλάνου, σημαντικής εκκλησιαστικής προσωπικότητας του τετάρτου αιώνα. Ο Άγιος Αμβρόσιος είναι προστάτης των μελισσοκόμων και των κηροποιών.

  • Χανουκά: Η ιστορία της μεγάλης εβραϊκής γιορτής

Εβραϊκή γιορτή, σε ανάμνηση της επανάκτησης του Ναού του Σολομώντος, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μακκαβαίων εναντίον του ελληνιστικού βασιλείου των Σελευκιδών τον 2ο π.Χ. αιώνα. Η γιορτή της Χανουκά (Hanukkah) διαρκεί οκτώ νύχτες και ημέρες, με αφετηρία την 25 ημέρα του μήνα Κισλέβ, σύμφωνα με το Εβραϊκό Ημερολόγιο (σούρουπο της 7ης Δεκεμβρίου - βράδυ της 15ης Δεκεμβρίου 2023). Είναι γνωστή ως εορτή των Φώτων, επειδή ανάβεται μία ειδική λυχνία με εννέα βραχίονες, που ονομάζεται μενορά ή χανουκά. Η δυναστεία των Σελευκιδών είχε ιδρυθεί το 305 π.Χ. από τον Σέλευκο Α' Νικάτορα, στρατηγό και διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και καταλάμβανε σε γενικές γραμμές τη γεωγραφική περιοχή που σήμερα αποκαλούμε Μέση Ανατολή. Ένας από τους επιγόνους του, ο Αντίοχος Δ' ο Επιφανής (175-163 π.Χ.), φανατικός λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, κατέλαβε την Ιερουσαλήμ και θέλησε να επιβάλει με τη βία τον ελληνικό τρόπο ζωής και την εθνική θρησκεία στους Ιουδαίους. Βεβήλωσε το Ναό με την τοποθέτηση βωμού του Ολυμπίου Διός και την τέλεση θυσίας από τον ίδιο το 168 π.Χ. Οι Ιουδαίοι αντέδρασαν και με επικεφαλής την οικογένεια των Μακκαβαίων ή Ασμοναίων, κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν την Ιερουσαλήμ το 162 π.Χ. και να εξαγνίσουν το Ναό από το μίασμα της ειδωλολατρίας. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν επέστρεψαν στο Ναό βρήκαν μόνο ένα μπουκαλάκι με ελαιόλαδο που δεν είχε σπάσει για να ανάψουν το λυχνάρι του ναού, τη μενορά. Το λάδι έφτανε για μία ημέρα μόνο κι όμως διάρκεσε οχτώ ημέρες, όσο χρειάστηκε για να φτιάξουν καινούριο λάδι και να το φέρουν από την Ιερουσαλήμ. Αυτό το συμβάν αποτέλεσε την αφορμή για την παράδοση να ανάβονται κεριά στη γιορτή του Χανουκά. Το πρώτο βράδυ της Χανουκά ανάβεται ένα κερί και κάθε ημέρα προστίθεται από ένα μέχρι που το όγδοο βράδυ είναι αναμμένα και τα οχτώ κεριά της μενορά. Τα κεριά πρέπει να ανάβονται αμέσως μόλις σκοτεινιάσει, μετά την εσπερινή προσευχή. Η Χανουκά άρχισε να διαδίδεται από τη δεκαετία του '70, μέσω των Αμερικανοεβραίων, οι οποίοι θέλοντας να προσαρμοστούν στον αμερικάνικο τρόπο ζωής, επέλεξαν τη γιορτή αυτή που βρίσκεται κοντά στα Χριστούγεννα. Τα φαγητά των ημερών είναι βασισμένα στο λάδι και ξεχωρίζουν οι λουκουμάδες (sufganiyah) και οι πατατοκροκέτες (latkes). Τα παιδιά διασκεδάζουν με μία σβούρα που λέγεται ντρέντλ ή σεβιβόν και δέχονται σοκολατένια νομίσματα (hanukkah gelt) από τους μεγαλύτερους.

  • Η πρώτη μέτρηση της ταχύτητας του φωτός

Η ταχύτητα διάδοσης του φωτός στο κενό είναι μία από τις πιο σημαντικές φυσικές σταθερές, που βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της φυσικής και ισούται περίπου με 300.000 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο (299.792,458 για την ακρίβεια). Η ταχύτητα αυτή είναι ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νου. Αν ένα αυτοκίνητο έτρεχε με την ταχύτητα του φωτός, σε ένα δευτερόλεπτο θα έκανε επτάμισι φορές το γύρο τις γης.

Ο πρώτος επιστήμονας που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός είναι ο δανός αστρονόμος Όλε Ρέμερ (25 Σεπτεμβρίου 1644 – 19 Σεπτεμβρίου 1710), που εργαζόταν στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο των Παρισίων. Βασιζόμενος σε αστρονομικά δεδομένα, όπως οι εκλείψεις των δορυφόρων του Δία, κατέληξε στην τιμή των 210.000 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Η μέτρηση του Ρέμερ έχει ιστορική αξία, διότι, εκτός του ότι προσέγγιζε αρκετά την πραγματική τιμή της ταχύτητας, έδειξε για πρώτη φορά ότι η ταχύτητα του φωτός έχει πεπερασμένη τιμή.

Ο Ρέμερ παρουσίασε τα πορίσματα των ερευνών του στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών σε μία σειρά ανακοινώσεών του από τις 22 Αυγούστου έως τις 22 Νοεμβρίου 1676, οπότε αναφέρθηκε στη μέθοδό του για τον υπολογισμό της ταχύτητας των φωτός. Τα πρακτικά αυτής ακριβώς της συνεδρίασης χάθηκαν και το μόνο που διέσωσε την παρουσίαση του Ρέμερ ήταν ένα άρθρο στο περιοδικό «Journal des sçavans» («Εφημερίδα των Επιστημόνων») της 7ης Δεκεμβρίου 1676.

Σαν σήμερα 7 Δεκεμβρίου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

  • 43 π.Χ. Πέθανε ο Ρωμαίος πολιτικός, ρήτορας και συγγραφέας, Μάρκος Τούλιος Κικέρων

  • 1732 Η Βασιλική Όπερα της Αγγλίας ανοίγει τις πύλες της στο “Κόβεντ Γκάρντεν” στο Λονδίνο.

  • 1784 Πέθανε ο Καισάριος Δαπόντες, από τους σημαντικότερους έλληνες στιχουργούς και χρονογράφους του 18ου αιώνα.

  • 1810 Γεννιέται ο Θίοντορ Σβαν. Γερμανός φυσιολόγος

  • 1826 Κοντά στο Τουρκοχώρι Λιβαδειάς, ο Καραϊσκάκης επικεφαλής του ιππικού του Χατζημιχάλη και άλλων αρχηγών, κατατροπώνει τους Τούρκους. Οι απώλειες των Τούρκων ανέρχονται σε 100 άντρες νεκρούς και 400 ζώα φορτωμένα τρόφιμα.

  • 1889 Ο Τζον Ντάνλοπ πατεντάρει το λάστιχο με σαμπρέλα για όλα τα οχήματα.

  • 1894 Πέθανε ο Γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης, Φερντινάν Ντε Λεσέπς, που διάνοιξε ‑μεταξύ άλλων- το κανάλι του Σουέζ και τη διώρυγα της Κορίνθου

  • 1902 Πέθανε ο Αμερικανός σκιτσογράφος, Τόμας Ναστ, ο αποκαλούμενος και “πατέρας του αμερικάνικου καρτούν”, Ο δημιουργός του σύγχρονου Αϊ Βασίλη. Γερμανικής καταγωγής αμερικανός γελοιογράφος και σκιτσογράφος, ο άνθρωπος που δημιούργησε την εικόνα του Αϊ Βασίλη όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

  • 1912 Ο Γερμανός αρχαιολόγος Λούντβιχ Μπόρχαρντ ανακαλύπτει στην Αίγυπτο την αρχαία προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης, συζύγου του Φαραώ Αμένοφη Δ’.

  • 1912 Ο Ελληνικός στρατός (Απόσπασμα της ΙΙΙ Μεραρχίας) απελευθερώνει την Κορυτσά.

  • 1917 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.

  • 1924 Γεννήθηκε ο πολιτικός Μάριο Σοάρες, που διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Πορτογαλίας

  • 1926 Εκδίδεται στις ΗΠΑ η πρώτη πατέντα για ψυγείο οικιακής χρήσης, το οποίο λειτουργεί με γκάζι για την εταιρεία Electrolux.

  • 1928 Γεννήθηκε ο αμερικανός γλωσσολόγος και διανοητής Νόαμ Τσόμσκι. Αμερικανός γλωσσολόγος, φιλόσοφος και πολιτικός ακτιβιστής. Θεωρείται ο πιο σημαντικός γλωσσολόγος του 20ου αιώνα, ισάξιος του ιδρυτή της επιστήμης της γλωσσολογίας Φερντινάν ντε Σοσίρ και ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους του καιρού μας. Η πολιτική του δράση είναι αλληλένδετη με το επιστημονικό του έργο. Ο ίδιος συστήνεται ως φιλελεύθερος σοσιαλιστής και πιστεύω του είναι ότι «η έρευνα και ο ακτιβισμός πρέπει να λειτουργούν σε αρμονική σχέση». Πέρα από την ακαδημαϊκή και συγγραφική του δραστηριότητα, ο Τσόμσκι έγινε ευρύτερα γνωστός τα χρόνια του πολέμου στο Βιετνάμ, όταν αντιτάχθηκε σθεναρά στην τότε αμερικανική πολιτική, μη διστάζοντας να αποκαλέσει την πατρίδα του «κράτος-κακοποιό». Μάλιστα εκείνη την εποχή αρνιόταν να πληρώσει τους φόρους του,ενώ μοιράστηκε το ίδιο κελί με τον συγγραφέα Νόρμαν Μέιλερ, μετά τη σύλληψή τους σε μια διαδήλωση στο Πεντάγωνο το 1967.

    Σήμερα τάσσεται κατά του «κράτους των επιχειρήσεων» και της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, που ιδιωτικοποιεί τα κέρδη και κοινωνικοποιεί τις ζημιές, κατά του παγκόσμιου καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης, που επιφέρουν αύξηση της ανισότητας και του αισθήματος της αδικίας και καταδικάζουν τον μέσο πολίτη στον αποκλεισμό από τη λήψη αποφάσεων.

  • 1929 Η Τουρκία παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

  • 1931 Οι άνεργοι των ΗΠΑ πραγματοποιούν την πρώτη τους «εθνική πορεία πείνας».

  • 1932 Γεννήθηκε η Έλεν Μπέρστιν. Αμερικανίδα ηθοποιός, από τα πρώτα ονόματα του Χόλιγουντ τη δεκαετία του ‘70, με ιδιαίτερη γοητεία και αξιόλογους ρόλους στο ενεργητικό της.

  • 1941 Οι Ιάπωνες με 360 αεροσκάφη καταστρέφουν την αμερικανική ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη. Στα 90 λεπτά της επίθεσης χάνουν τη ζωή τους 2.386 στρατιώτες των ΗΠΑ, καταστρέφονται 188 αεροσκάφη, άλλα 155 υφίστανται ζημιές, βυθίζονται 5 πλοία και άλλα 13 βγαίνουν εκτός μάχης. Την επομένη η Ουάσινγκτον θα μπει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  • 1944 Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Ακρόπολη (παρά τη συμφωνία με τον ΕΛΑΣ να μείνει έξω από τη σύγκρουση) και εγκαθιστούν σε αυτή βαριά όπλα με τα οποία βάλλουν κατά θέσεων των αντιπάλων τους.

  • 1945 Πατεντάρεται ο φούρνος μικροκυμάτων.

  • 1949 Γεννήθηκε ο Τομ Γουέιτς. Από τις ξεχωριστές φιγούρες της ροκ μουσικής, με την χαρακτηριστική τραχιά και βαθιά φωνή του, ο Τομ Γουέιτς έχει πιστούς οπαδούς, την αποδοχή της κριτικής και την εκτίμηση της ροκ κοινότητας

  • 1965 Με ταυτόχρονες λειτουργίες στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Πάπα Παύλο ΣΤ’ γίνεται αμοιβαία άρση του αλληλοαφορισμού.

  • 1966 Ώρα 19.00 αποπλέει από Κρήτη το Ε/Γ‑Ο/Γ “Ηράκλειον” , πλοιοκτήτριας εταιρείας Τυπάλδου, για το μοιραίο του ταξίδι προς Πειραιά.

  • 1972 Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το διαστημόπλοιο Apollo 17, στην τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo στη Σελήνη.

  • 1974 Ο πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος, που είχε ανατραπεί από τη Χούντα των Αθηνών στις 15 Ιουλίου του ίδιου χρόνου, επιστρέφει στο νησί, έπειτα από εξορία 4,5 μηνών.

  • 1975 Ο Βασίλης Χατζηπαναγής κάνει το ντεμπούτο του στον αγώνα Ηρακλή — Ατρόμητου στη Βέροια. Θα αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 281 φορές και θα πετύχει 61 γκολ.

  • 1975 Πέθανε ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, Θόρντον Γουάιλντερ (“Η μικρή μας πόλη”)

  • 1976 Πέθανε ο ηθοποιός, σκηνοθέτης του θεάτρου και θεατρικός παραγωγός, Κώστας Μουσούρης

  • 1977 Πέθανε ο Πίτερ Γκόλντμαρκ.

    Ουγγροαμερικανός μηχανικός και εφευρέτης. Μεταξύ άλλων, δημιούργησε το πρώτο σύστημα έγχρωμης τηλεόρασης που υπήρξε οικονομικά εκμεταλλεύσιμο και τον δίσκο των 33 στροφών.

  • 1981 Η Ισπανία γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ.

  • 1981 Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αποσύρει την εμπιστοσύνη της προς τον Γεώργιο Ράλλη.

  • 1983 Δύο επιβατικά αεροπλάνα της Iberia και της Aviaco συγκρούονται στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 93 άνθρωποι.

  • 1988 Σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Αρμενία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι και 400.000 να μείνουν άστεγοι.

  • 1994 Ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη έλληνα υπουργού στο χωριό «Μπελογιάννης», στη Βουδαπέστη, όπου οι κάτοικοι είναι κυρίως ελληνικής καταγωγής, πολιτικοί πρόσφυγες.

  • 1995 Η άκατος του διαστημοπλοίου «Γαλιλαίος» εισχωρεί με επιτυχία στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Δία.

  • 2008 Επεκτείνονται σε όλη τη χώρα τα επεισόδια για το θάνατο του 16χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τη σφαίρα ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια. Πυρπολούνται καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Δεν γίνονται αποδεκτές από τον πρωθυπουργό οι παραιτήσεις του Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του υφυπουργού του, Παναγιώτη Χηνοφώτη.

  • 2016 Πέθανε ο Γκρεγκ Λέικ, βρετανός κιθαρίστας, ιδρυτικό μέλος των συγκροτημάτων του προοδευτικού ροκ «King Crimson» και «Emerson, Lake & Palmer».

Previous
Previous

Ειδικές τιμές στα καταστήματα της Τήνου

Next
Next

Εορτή του Αγίου Νικολάου στην Ιερά Νήσο Τήνο