Κλιματική αλλαγή: το καυτό φαινόμενο Ελ Νίνιο

Το καυτό φαινόμενο Ελ Νίνιο τυλίγει τον πλανήτη.

Ο Ιούλιος 2023 πιθανόν να είναι ο πλέον θερμός μήνας που έχει καταγραφεί εδώ και εκατοντάδες , αν όχι χιλιάδες χρόνια , στον πλανήτη Γή.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε, χθές Πέμπτη, ο επικεφαλής κλιματολόγος της NASA κ.Γκάβιν Σμιτ, σε δημοσιογράφους , κατά την διάρκεια σχετικής ανακοίνωσης της υπηρεσίας.

Έχουν ήδη καταρριφθεί πολλά ρεκόρ ζέστης τον Ιούλιο, σύμφωνα με μετρήσεις των συστημάτων καταγραφής δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης , και του Πανεπιστημίου Μέιν των ΗΠΑ, τα οποία συνδυάζουν δεδομένα απο σταθμούς στην Γη, και από δορυφόρους, με σκοπό να δημιουργήσουν μοντέλα που επιτρέπουν την πραγματοποίηση προκαταρκτικών εκτιμήσεων.

Αν και τα δύο εργαλεία , επίγεια και διαστημικά , έχουν κάποιες διαφορές το ένα από το άλλο, η τάση ανόδου της θερμοκρασίας είναι αδιαμφισβήτητη, και είναι πολύ πιθανόν να αντανακλώνται στις μηνιαίες εκθέσεις αμερικανικών υπηρεσιών οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν σε επόμενο χρόνο, εξήγησε ο κος Γκάβιν Σμιτ.

Προχθές Τετάρτη το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος προέβλεψε πως ο φετινός Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος σε παγκόσμιο επίπεδο αφότου άρχισαν οι μετρήσεις, έπειτα από τον Ιούνιο που ήδη έσπασε κάθε ρεκόρ.

«Παρατηρούμε αλλαγές άνευ προηγουμένου σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο κ. Σμιτ. Και τα φαινόμενα αυτά δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, που «μόλις ενέσκηψε».

Το Ελ Νίνιο είναι κυκλικό κλιματικό φαινόμενο, η πηγή του οποίου βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, και οδηγεί σε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως, ξηρασίες σε κάποιες περιοχές του κόσμου και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις σε άλλες.

Αν και το Ελ Νίνιο διαδραματίζει κάποιον μικρό ρόλο στις τρέχουσες παρατηρήσεις, «βλέπουμε ρεκόρ θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας να καταρρίπτονται ακόμα και πέρα από τους τροπικούς, πολλούς μήνες τώρα», σύμφωνα με τον κ. Σμιτ.

Τα φαινόμενα που παρατηρούνται το τρέχον διάστημα αυξάνουν την πιθανότητα το 2023 να είναι η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Η πιθανότητα αυτή είναι «50-50», κατά τους υπολογισμούς του Γκάβιν Σμιτ, άλλοι επιστήμονες όμως θεωρούν πως φτάνει ως ακόμα και το 80%, διευκρίνισε.

«Προβλέπουμε ότι το 2024 θα είναι χρονιά ακόμα πιο θερμή, καθώς θα αρχίσει με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που ενισχύεται αυτή τη στιγμή και θα φτάσει στην κορύφωση στα τέλη αυτής της χρονιάς», συμπλήρωσε ο κ. Σμιτ.

Previous
Previous

Γεφύρι της Άρτας, η πλατεία (Μανέλα) στη Χώρα Τήνου

Next
Next

ΕΦΕΤ: τα συνήθη λάθη κατά την αποθήκευση φαγητών