Ευρώπη: Ο τουρισμός αντιστέκεται στο υψηλό κόστος

Οι Αμερικανοί σώζουν το ευρωπαϊκό καλοκαίρι

Από τις τεράστιες ουρές στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι μέχρι την Αθήνα, όπου οι αρχές επέβαλαν περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών που συνωστίζονταν για να ανέβουν στην Ακρόπολη, ήταν πραγματικό πολύ δύσκολο για κάποιον να μην αντιληφθεί την υπερπληθώρα των τουριστών που επέστρεψαν στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την ForwardKeys, παρά την άνοδο των τιμών, οι κρατήσεις πτήσεων προς τη Βόρεια Ευρώπη από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, και κατά 13% προς τη νότια Ευρώπη.

Οι Financial Times, επικαλούμενοι στοιχεία του παρόχου δεδομένων του κλάδου STR, αναφέρουν επίσης ότι πληρότητα ξενοδοχείων σε όλη την ήπειρο τον Ιούλιο ήταν μόλις 4% κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία για τον ίδιο μήνα το 2019, αψηφώντας την αύξηση στις μέσες ημερήσιες τιμές δωματίων σε hotspots όπως το Παρίσι.

Η πρωτιά της Ελλάδας

Όπως επισημαίνουν οι FT, η ακραία ζέστη στη νότια Ευρώπη και οι πυρκαγιές στο ελληνικό νησί της Ρόδου, που έκαψαν το 15% της γης και οδήγησαν σε σχεδόν 20.000 εκκενώσεις, έγιναν πρωτοσέλιδα όλο το καλοκαίρι, αλλά ελάχιστα μείωσαν τη ζήτηση για τα πιο ηλιόλουστα κλίματα της Ευρώπης.

Η Ελλάδα ήταν ο μόνος σημαντικός προορισμός στην Ευρώπη όπου οι συνολικές κρατήσεις πτήσεων μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου ήταν αυξημένες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, με τις καλοκαιρινές κρατήσεις 10% υψηλότερες από το 2019, σύμφωνα με την ForwardKeys.

Στην Ιταλία, ωστόσο, το θερμότερο, νότιο τμήμα της χώρας κατέγραψε πτώση τουριστών, σε αντίθεση με πόλεις όπως η Βενετία, η Ρώμη και η Φλωρεντία όπου σημειώθηκε εισροή ξένων επισκεπτών.

Υπήρξαν 82 εκατομμύρια κρατήσεις ξενοδοχείων στη χώρα τον Αύγουστο, 800.000 λιγότερες από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την ένωση βιομηχανίας As.

«Καλώς ήρθε το δολάριο»

Η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία απολαμβάνει την καλύτερη καλοκαιρινή της σεζόν της μετά την πανδημία, καθώς η αύξηση των Αμερικανών επισκεπτών βοήθησε στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων της υπερβολικής ζέστης και του επίμονου πληθωρισμού.

Η υπουργός Τουρισμού της Γαλλίας Ολιβιά Γκρεγκουάρ, προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι, η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, θα επωφεληθεί από ένα σημαντικό κέρδος 64-67 δισ. ευρώ από τον τουρισμό φέτος, μετά από μια «πολύ καλή» καλοκαιρινή σεζόν.

Η Ισπανία υποδέχτηκε 47,6 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες το επτάμηνο έως το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με το εθνικό στατιστικό γραφείο INE, 21% πάνω από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και μόλις 0,8% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Ο Εντουάρντο Σανταντέρ, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, δήλωσε ότι «παρά την οικονομική κατάσταση», οι οικονομίες της περιοχής είχαν ενισχυθεί από μια «αξιοσημείωτη περίοδο διακοπών».

Από την πλευρά του ο Σάιον Βίνσεντ, πρόεδρος Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στον ξενοδοχειακό όμιλο Hilton, απέδωσε την επιτυχία της καλοκαιρινής σεζόν στην «ανθεκτικότητα του καταναλωτή και τον όγκο των Αμερικανών».

Στην Ισπανία

Σύμφωνα με προβλέψεις της Oxford Economics, η Βαρκελώνη πρόκειται να υποδεχθεί 16% περισσότερους επισκέπτες από τις ΗΠΑ φέτος από ό,τι το 2019, ενώ ο αριθμός των Αμερικανών επισκεπτών στο Λονδίνο αναμένεται να αυξηθεί κατά 13%. Οι συνολικές αφίξεις τουριστών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία αναμένεται φέτος να ανακάμψουν στα προ πανδημίας επίπεδα.

Στη Γαλλία, οι Αμερικανοί ήταν ένας μεγάλος παράγοντας για την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό. «Αυτή η διεθνής πελατεία τείνει να διαμένει σε καταλύματα υψηλής ποιότητας», δήλωσε ο Ντιντιέ Αρινό, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων ProTourisme. «Με την επιστροφή των Αμερικανών πελατών και άλλων από πιο μακριά, θα δούμε αναγκαστικά αύξηση των εσόδων».

Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που απευθύνονται σε ταξιδιώτες ανώτερης κατηγορίας έχουν ιδιαίτερα καλή απόδοση. Στην ηλιόλουστη Aix-en-Provence, το εστιατόριο και το καλλιτεχνικό κέντρο Hotel de Gallifet ήταν γεμάτο όλη τη σεζόν.

«Είμαστε τυχεροί που προστατευόμαστε καθώς πολλοί από τους επισκέπτες μας δεν είναι μεταξύ εκείνων που παρακολουθούν το πορτοφόλι τους», ανέφερε στους FT η Κέιτ Ντέιβις, γενική διευθύντρια, σημειώνοντας ότι ενώ οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ασία «πλήρωναν με ευχαρίστηση 30 ευρώ για ένα ποτήρι κρασί . . . αν το κάνεις αυτό για έναν Γάλλο επισκέπτη, θα έφευγε».

Εσωτερικός τουρισμός

Η ισχυρή χρονιά του κλάδου δεν οφείλεται μόνο στους διεθνείς επισκέπτες. Οι φορείς εκμετάλλευσης λένε ότι ενώ η πανδημική έκρηξη στα ταξίδια εσωτερικού έπεσε σε πιο φυσιολογικό μοτίβο φέτος, και η δημοσιονομική βεβαιότητα που προσέφεραν οι εσωτερικές διακοπές συνέβαλε στη διατήρηση της υψηλής ζήτησης.

Ο Τομ Τζένκινς, πρόεδρος του οργανισμού Tourism Alliance του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι τα παραθεριστικά θέρετρα στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμειναν γεμάτα.

Ωστόσο, η αύξηση των Αμερικανών τουριστών έχει καταστήσει πολλούς εσωτερικούς προορισμούς απρόσιτους για ορισμένες ευρωπαϊκές οικογένειες.

«Πήγαμε για κάμπινγκ στην Αυστρία για δύο εβδομάδες, καθώς ήταν μια πολύ φθηνότερη επιλογή από τις παραθαλάσσιες διακοπές για την τετραμελή οικογένειά μας», είπε η Gaia Quadri, μια δασκάλα σε νηπιαγωγείο που ζει βόρεια του Μιλάνου.

πηγή:ΟΤ

Previous
Previous

Γάλα: Ακριβότερα έως 128,6% το πληρώνουν οι Έλληνες – Το παράδοξο χωραφιού – ραφιού

Next
Next

Στη Μέση η Αναστασία Ψάλτη και οι ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ