Η βιομηχανία τροφίμων αντιμέτωπη με υπαρξιακή απειλή

Η βιομηχανία τροφίμων θέλει να χάνουμε τον έλεγχο – Τώρα αντιμέτωπη με υπαρξιακή απειλή

Πριν από περίπου 60 χρόνια, ο κωμικός Bert Lahr φόρεσε μια στολή διαβόλου, έδειξε στην κάμερα ένα πατατάκι και είπε τη φράση που έμεινε στην ιστορία της διαφήμισης τροφίμων: Bet you can’t eat just one (Βάζω στοίχημα ότι δεν μπορείς να φας μόνο ένα).

Η προώθηση του φαγητού σαν να πρόκειται για έναν απολαυστικό εθισμό έγινε θεμέλιο για τη διαφήμιση. Τις επόμενες δεκαετίες τα Oreos και άλλα δημοφιλή γλυκά παρουσιάζονταν σαν να είναι τόσο ακαταμάχητα που ο κόσμος κυριολεκτικά τσακωνόταν για να τα πάρει.

Τώρα, όμως, είμαστε στην εποχή του Ozempic. Τα νέα φάρμακα που κόβουν την όρεξη, καθώς και πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, έχουν εστιάσει στη σχέση μεταξύ εθισμού και φαγητού. Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, που έχουν φθηνά βιομηχανικά συστατικά και ίσως είναι εξίσου εθιστικά με τα τσιγάρα, αναδεικνύονται σαν πηγή ανησυχίας.

Ορισμένοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων υποστηρίζουν ότι αυτή η περίοδος δεν είναι τίποτα παρά ένα μικρό εμπόδιο. Εξάλλου, οι εταιρείες τροφίμων βρίσκουν γρήγορα νέους τρόπους να προσελκύουν τους πελάτες τους.

Άλλοι λένε ότι πρόκειται για ριζική αλλαγή στο πώς τρώμε και πώς οι εταιρείες προωθούν φαγητό.

Πρόκειται για μια υπαρξιακή απειλή στη βιομηχανία τροφίμων και σίγουρα μια υπαρξιακή απειλή στη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων, δήλωσε στους New York Times η Marion Nestle, επίτιμη καθηγήτρια διατροφολογίας, επιστήμης τροφίμων και δημόσιας υγείας στο NYU.

Είναι μέρος του επιχειρηματικού τους σχεδίου το να μας κάνουν να χάνουμε τον έλεγχο, σχολίασε από την πλευρά του ο Michael Moss, ο οποίος έχει γράψει βιβλία για το πώς οι εταιρείες χρησιμοποιούν την επιστήμη, το marketing και την πολιτική επιρροή, ώστε να δημιουργήσουν πιστό κοινό για τα προϊόντα τους. Ο ίδιος πιστεύει ότι φάρμακα όπως το Ozempic δεν θα ασκήσουν καμία επιρροή στον κλάδο.

Σε πρόσφατη έκθεση, η εταιρεία ερευνών αγοράς Mintel προβλέψει ότι η καταναλωτική ζήτηση για όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα θα αυξηθεί και υποστηρίζει ότι οι εταιρείες παραγωγής εστιάζουν στα θετικά της επεξεργασίας των τροφίμων, για παράδειγμα πώς θα παραμείνουν φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα.

Η ίδια έκθεση προτείνει μια στρατηγική για προώθηση επεξεργασμένων τροφίμων: Τα brands που παράγουν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά θα πρέπει να υπενθυμίζουν στους καταναλωτές τη χαρά και την άνεση που κερδίζουν από αυτού του είδους τα προϊόντα.

Για να διαφημίσουν τρόφιμα στην GenZ και τους ακόμη νεότερους της γενιάς Alpha, εκ των οποίων οι μεγαλύτεροι είναι 14 ετών, οι εταιρείες εκμεταλλεύονται έξυπνα τα social media. Επίσης, κάνουν διασκεδαστικές και απροσδόκητες συνεργασίες μεταξύ brands, όπως το ποτό με γεύση Doritos που έφτιαξε πρόσφατα η εταιρεία με την Empirical.

Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες εμμένουν στην παλιά προσέγγιση, το ας τους κάνουμε να εθιστούν. Το 2022, η Taco Bell ξεκίνησε στις ΗΠΑ ένα συνδρομητικό πακέτο - με 10 δολάρια μπορεί κανείς να έχει ένα τάκο την ημέρα για έναν μήνα. Τον Νοέμβριο, λάνσαρε και μία συνδρομή για νάτσος και πιο πρόσφατα, η εταιρεία άρχισε να προσφέρει το Cravings Value Menu, το οποίο περιλαμβάνει σε πολύ χαμηλή τιμή μέχρι 10 εθιστικά πιάτα.

πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times

Previous
Previous

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΑΙΘΑ και ΔΟΑ

Next
Next

Η Ευρώπη ατμομηχανή για καθαρό και βιώσιμο μέλλον