Σαν σήμερα, 7 Μαρτίου…

Σήμερα, 7 Μαρτίου

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Τσικνοπέμπτη. Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη. Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης». Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις. Στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης και γενικά στην κρεατοφαγία αντιτίθεται η οργάνωση “Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής” (ΠΟΦΥΖΩ), που υποστηρίζει την ιδεολογία του «αντισπισισμού» (anti-speciesism), η οποία στρέφεται κατά της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ζώων.

  • Ημέρα του Εκπαιδευτικού στην Αλβανία, σε ανάμνηση της ίδρυσης του πρώτου αλβανικού σχολείου στην Κορυτσά στις 7 Μαρτίου 1887.

  • Εθνική Ημέρα Κορνφλέικ στις ΗΠΑ, για να τιμηθεί το εθνικό πρωϊνό των αμερικανών.

Χριστιανικό Εορτολόγιο

Ορθόδοξη Εκκλησία

  • Των εν Χερσώνι επισκοπησάντων, Παύλου του Απλού, Αρκαδίου και Νέστορος επισκόπων Τριμιθούντος.

  • Αγίων ιερομαρτύρων Αγαθοδώρου, Αιθερίου, Βασιλέως, Ελπιδίου, Ευγενίου, Εφραίμ και Καπίτωνος.

  • Αγίων μαρτύρων Αιμιλιανού, Ιακώβου και Μαριανού.

  • Εφραίμ πατριάρχου Αντιοχείας.

  • Λαυρεντίου του εκ Μεγάρων.

  • Του εν αγίοις πατρός ημών Ιωάννου επισκόπου Υόρκης.

  • Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου «της των Αμαρτωλών Εγγυήσεως».

Καθολική Εκκλησία

  • Αγίων Περπέτουας και Φιλικητάτης, προστάτιδων των μητέρων, των χασάπηδων και των κτηματιών.

  • Αγίου Θωμά του Ακινάτη, ιταλού ιερέα και σημαντικού φιλοσόφου και θεολόγου της σχολής του σχολαστικισμού.

Είπαν…

  • “Αγάπα την αλήθεια, μα έχε συγκατάβαση και στην πλάνη.” Βολτέρος

  • “Ακόνιζε πάντοτε τη γλώσσα σου στο ακόνι της αλήθειας.” Πίνδαρος

  • “Αν συνθλίψεις την αλήθεια, αν την κρύψεις, αν δεν την υψώσεις σαν έμβλημα, αν μιλήσεις σε συνάθροιση χωρίς να την πεις ολόκληρη, τότε θα 'σαι λιγότερο αληθινός από αλήθεια.” Τζακ Λόντον

  • Στην πολιτική, όπως και στην ζωή, καλύτερα να μην ανοίγεις τα φτερά σου αν δεν ξέρεις να πετάς…

Σαν σήμερα, 7 Μαρτίου…

Τι έγινε σαν σήμερα,7 Μαρτίου, στην Ελλάδα και τον Κόσμο

  • 322 π.Χ. Πέθανε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, Αριστοτέλης

  • 961 Ο στρατηγός του Βυζαντίου, Νικηφόρος Φωκάς, απελευθερώνει το Ηράκλειο της Κρήτης από τους Άραβες

  • 1274 Πεθαίνει ο Ιταλός θεολόγος Τόμας Ντ’ Ακουίνας (Θωμάς ο Ακυινάτης), από τους διαμορφωτές του δόγματος της καθολικής εκκλησίας.

  • 1530 Ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ερρίκος Η’, ζητά από τον Πάπα να του επιτρέψει να πάρει διαζύγιο. Ο Πάπας αρνείται και ο βασιλιάς κηρύσσει ότι, ο Πάπας δεν είναι ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας. Από τότε η Αγγλικανική Εκκλησία αυτονομείται από την καθολική και έχει κεφαλή της τον εκάστοτε βασιλιά

  • 1671 Γεννήθηκε ο Ρομπ Ρόι: Ο Ρομπέν των Δασών των Σκωτσέζων. Σκωτσέζος παράνομος και λαϊκός ήρωας, γνωστός ως ο «Ρομπέν των Δασών» της Σκωτίας, χάρη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουόλτερ Σκοτ. Ο Ρόμπερτ ΜακΓκρέγκορ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1671 στο Γκλένγκαϊλ των Σκωτσέζικων Υψιπέδων (Χάιλαντς). Από μικρός επιδιδόταν σε ζωοκλοπές και εκβιασμούς, που αποτελούσαν δύο πατροπαρά­δοτες - και σεβαστές εκείνη την εποχή - ασχολίες των κατοίκων της περιοχής. Ύστερα από μία αποτυχημένη προσπάθεια να γίνει γαιοκτήμονας, ξανάρχισε τη δράση του ως ληστής. To 1693 νυμφεύτηκε τη Μαίρη Έλεν, με την οποία απέκτησε τέσσερα αγόρια. Συμμετείχε στην εξέγερση των Ιακωβιτών (1715), που στόχευε στην επάνοδο στο θρόνο των απογόνων του Ιάκωβου Β’, του τελευταίου καθολικού μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας, που είχε απομακρυνθεί από την «Ένδοξη Επανάσταση» του Όλιβερ Κρόμγουελ, το 1688. Όμως, καμία πλευρά δεν εμπιστευόταν τον Ρομπ, ο οποίος τις κατάκλεβε αδιακρίτως. Μετά την καταστολή της εξέγερσής του συμπεριφέρθηκαν με επιείκεια, χάρη στη μεσολάβηση του Τζον Κάμπελ, δεύτερου δούκα του Αργκάιλ. Αργότερα, όμως, ο Ρομπ συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές Νιούγκεϊτ του Λονδίνου. Του απονεμήθηκε χάρη το 1727, ενώ επρόκειτο να εξοριστεί στο νησί Μπαρμπέιντος της Καραϊβικής. Στο τέλος της ζωής του ο Ρομπ ασπάστηκε τον Ρωμαιοκαθολικισμό κι έζησε ως αξιοσέβαστος πολίτης. Η αλληλογραφία του αποκαλύπτει έναν αρκετά μορφωμένο άνθρωπο και ανατρέπει την εικόνα του άξεστου ληστή. Ο Ρομπ Ρόι πέθανε στο σπίτι του στο Μπαλγουίντερ στις 28 Δεκεμβρίου 1734, σε ηλικία 63 ετών. Η μυθοποίησή του είχε αρχίσει κατά τη διάρκεια της ζωής του από διάφορες διηγήσεις, που κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα και παρουσίαζαν τη δράση του όμοια με αυτή του Ρομπέν των Δασών, ως προστάτη των φτωχών και των αδύναμων. Τον 19ο αιώνα η φήμη του εξαπλώθηκε χάρη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του σκωτσέζου συγγραφέα Γουόλτερ Σκοτ (1817) και του ποιήματος του άγγλου ρομαντικού ποιητή Γουίλιαμ Γουόρτσγουορθ «Rob Roy's Grave» («Ο τάφος του Ρομπ Ρόι»). Το 1831 ο γάλλος συνθέτης Εκτόρ Μπερλιόζ έγραψε την «Εισαγωγή Ρόμπ Ρόι» («Intrata di Rob Roy Macgregor»), ένα έργο προγραμματικής μουσικής, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Σκοτ. Το 1894 ένας μπάρμαν της Νέας Υόρκης δημιούργησε το κοκτέιλ «Ρομπ Ρόι», με αφορμή την πρεμιέρα της ομώνυμης οπερέτας των Κόβεν και Σμιθ. Τον 20ο αιώνα, ο θρύλος του απασχόλησε και τη μεγάλη οθόνη, μέσα από τις ταινίες «Ρομπ Ρόι» (βουβή του 1922), «Ρομπ Ρόι: Ο άγριος των Χάιλαντς» (1953) σε παραγωγή του Γουόλτ Ντίσνεϊ και «Ρομπ Ρόι: Εις το όνομα της τιμής» (1995), σε σκηνοθεσία Μάικλ Κέιτον- Τζόουνς, με πρωταγωνιστή τον Λίαμ Νίσον στον ομώνυμο ρόλο.

  • 1765 Γεννήθηκε ο Νισεφόρ Νιεπς, Γάλλος εφευρέτης, στον οποίο πιστώνεται η πρώτη σωζόμενη φωτογραφία.

  • 1779 Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Μπέλιος. Αυστριακός μεγαλέμπορος, ελληνικής καταγωγής, και εθνικός ευεργέτης. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

  • 1788 Γεννήθηκε ο Αντουάν Μπεκερέλ, γάλλος φυσικός, πρωτοπόρος στη μελέτη του ηλεκτρισμού.

  • 1875 Γεννιέται ο Μορίς Ραβέλ, διάσημος συνθέτης κλασικής μουσικής. Το πιο γνωστό του έργο είναι το θαυμάσιο «Μπολερό». Ο Μορίς Ραβέλ (Maurice Ravel) ήταν γάλλος συνθέτης λόγιας μουσικής, από τους δημοφιλέστερους του 20ού αιώνα. Εντάσσεται στο ρεύμα του μουσικού ιμπρεσιονισμού (μαζί με τον Κλοντ Ντεμπισί), αν και ο ίδιος απέρριπτε αυτή την κατάταξη. Είναι γνωστός για τη μουσική του επιδεξιότητα και την τελειότητα της μορφής και του ύφους σε έργα, όπως «Παβάνα για μια νεκρή ινφάντα» (1899), «Ισπανική Ραψωδία» (1907), «Δάφνις και Χλόη» (1912), «Λα Βαλς» (1920), «Το παιδί και τα μάγια» (1925), «Μπολερό» (1928), αλλά και για την ενορχήστρωση της πιανιστικής σουίτας του Μόδεστου Μουσόργκσκι «Εικόνες από μια έκθεση» (1922). Υπήρξε από τους πρώτους ευρωπαίους συνθέτες που επηρεάστηκε από την τζαζ. Ο Ιγκόρ Στραβίνσκι, θέλοντας να αποδώσει φόρο τιμής στον Ραβέλ, τον αποκάλεσε τον «πιο τέλειο από τους ωρολογοποιούς της Ελβετίας», θέλοντας να εξυμνήσει την πολυπλοκότητα και την ακρίβεια του έργου του.

  • 1876 Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ παίρνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο.

  • 1908 Γεννήθηκε η Anna Magnani (Άννα Μανιάνι) που παραμένει ακόμη σήμερα μεγάλο όνομα, καθώς η προσφορά της ήταν τεράστια και οι ερμηνείες της εμβληματικές, πρότυπο, δίνοντας μαθήματα υποκριτικής. Έζησε στα άκρα, τραγωδίες, παθιασμένους έρωτες, την απόγνωση, αλλά και δόξες, την καταξίωση και τον βαθύ σεβασμό για την καλλιτεχνική της προσφορά. Ο αντισυμβατικός χαρακτήρας της και η γενναία αντιμετώπιση της ζωής, έβγαινε στο πρόσωπό της, αλλά και στη συμπεριφορά της. Κυκλοφορούσε ατημέλητη, με αχτένιστα μαλλιά, ακόμη και ξυπόλυτη. Κάπνιζε αρειμανίως, πολλές φορές πετούσε τα παπούτσια της, φορούσε ό,τι έβρισκε μπροστά της, ενώ περίφημη ήταν και η ελευθεροστομία της. Και όμως, ήταν μία γυναίκα ποθητή σε όσους τη γνώριζαν από κοντά, σαγήνευε, όπως οι γήινες ερμηνείες της, που καθήλωναν τους θεατές.

  • 1910 Γίνεται η πρώτη συνέλευση του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Ομίλου, μετέπειτα Παναθηναϊκού, στην κατοικία του 20χρονου Γιώργου Καλαφάτη, στην οδό Δερβενίων 3 στα Εξάρχεια, με συμμετοχή 35 μελών. Έχει προηγηθεί η διάσπαση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών (Δεκέμβριος 1909, στιγμή κατά την οποία αποφασίζεται η πρώτη μετονομασία του συλλόγου, ενώ θα ακολουθήσει το 1922 η τελική σε ΠΑΟ) και η ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου (Ιανουάριος 1910).

  • 1912 Ο Γάλλος αεροπόρος, Αντί Σεϊμέ, καλύπτει σε πτήση, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, την απόσταση Λονδίνο-Παρίσι σε 3 ώρες

  • 1914 Γεννήθηκε ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης. Έλληνας ηθοποιός. μεταφραστής, σκηνοθέτης και πολιτικός (ΚΚΕ). Υπήρξε από τις σημαντικές προσωπικότητες του νεοελληνικού θεάτρου. Ο Λυκούργος Καλλέργης γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1914 στο Χουμέρι Μυλοποτάμου Κρήτης. Καταγόταν από οικογένεια Κρητικών οπλαρχηγών και ήταν γιος του πρωτοπόρου σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη (1865-1926), πρωτεργάτη της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα. Σπούδασε στη δραματική σχολή της «Λαϊκής Σκηνής» του Καρόλου Κουν κι έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1934 στο ρόλο του Πανάρετου στην «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του Θεάτρου Τέχνης (1942-1950), όπου έμελλε να γνωρίσει την πρώτη σύζυγό του, επίσης ηθοποιό, Μαρία Φωκά, η οποία βρέθηκε κατηγορούμενη το 1952 στη δίκη Μπελογιάννη. Μαζί της απέκτησε μία κόρη, ενώ από τον δεύτερο γάμο του με την ηθοποιό Τζένη Κολάρου, ένα γιο. Στην πολύχρονη διαδρομή του στην ελληνική θεατρική σκηνή, ερμήνευσε πλήθος ρόλων σε σπουδαία έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Πρωταγωνίστησε σε πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου και επί 18 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο, του οποίου και διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής. Συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου: Μαρίκα Κοτοπούλη, Κατερίνα Ανδρεάδη, Αιμίλιο Βεάκη, Κατίνα Παξινού, Αλέξη Μινωτή κ.ά. Έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ξεκινώντας το 1949 από τον «Κόκκινο Βράχο» του Γρηγόρη Γρηγορίου και ολοκληρώνοντας την παρουσία του στη μεγάλη οθόνη το 2001 με τον «Αλέξανδρο και Αϊσέ» του Δημήτρη Κολλάτου. Συμμετείχε στις σειρές «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (1975) και «Πανθέοι» (1977), που έγραψαν ιστορία στα ελληνικά τηλεοπτικά χρονικά. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για μία δεκαετία από το 1956 και για μικρό διάστημα πρόεδρος. Επίσης, υπήρξε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος, καθώς και Αντιπρόεδρος του Ταμείου Συντάξεως Ηθοποιών. Το 2007, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977 κατήλθε υποψήφιος με το ΚΚΕ και εξελέγη βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται μεταφράσεις θεατρικών έργων (Τσέχοφ, Γκόγκολ, Γκόρκι, Μπάρι, Πρίσλεϊ), η συλλογή στοχασμών «Συγκομιδή Ιδεών Αγαθών», το ιστορικό έργο «Σταύρος Καλλέργης: Το Διεθνές Σοσιελεργατικό Κίνημα από τον 19ο αιώνα και ο υπαρκτός σοσιαλισμός» και η αυτοβιογραφία του «Λυκούργος Καλλέργης: Στο διάβα του πολυτάραχου 20ου αιώνα». Ο Λυκούργος Καλλέργης πέθανε στις 27 Αυγούστου 2011 στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν με σοβαρά προβλήματα υγείας, σε ηλικία 97 ετών.

  • 1921 Η Εξέγερση της Κροστάνδης. Ανεπιτυχής ανταρσία των σοβιετικών ναυτών κατά των μπολσεβίκων του Λένιν. Ήταν η τελευταία μαζική απόπειρα αμφισβήτησης της κομμουνιστικής διακυβέρνησης στη Ρωσία έως τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

  • 1927 Γεννήθηκε η Μπέτυ Μοσχονά. Ελληνίδα ηθοποιός, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της χρυσής εποχής της ελληνικής επιθεώρησης.

  • 1933 Ο Τσαρλς Ντάροου λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το παιγνίδι «Monopoly»

  • 1934 Γεννήθηκε ο συνθέτης, Γιώργος Κατσαρός

  • 1935 Τα χιτλερικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Ρηνανία. Η Γερμανία καταργεί τη Συνθήκη του Λοκάρνο, με την οποία οριζόταν η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ρήνο. Εντούτοις, καμιά αντίδραση δε σημειώνεται από τη Γαλλία και τη Βρετανία, που ευελπιστούν και ενθαρρύνουν την επιθετική πολιτική των Ναζί κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

  • 1937 Αντιδικτατορικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στα Χανιά με αφορμή την επίσκεψη στην Κρήτη του βασιλιά και του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Σκορπίστηκαν χιλιάδες προκηρύξεις με αντιδικτατορικό περιεχόμενο και ρίχτηκαν συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας και κατά της δικτατορίας.

  • 1938 Πέθανε ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος. Εξέχων φιλελεύθερος πολιτικός, ο οποίος χρημάτισε πρωθυπουργός για 9 μήνες το διάστημα 1924-1925.

  • 1943 Τη νύχτα μεταξύ 6 και 7 Μάρτη τελειώνει, με μεγάλη νίκη του ΕΛΑΣ, η μάχη του Φαρδύκαμπου — Μπουγαζίου. Στη μάχη αυτή, οι Ιταλοί είχαν 32 νεκρούς και 603 αιχμαλώτους, ενώ στα χέρια των μαχητών του ΕΛΑΣ έπεσαν πολλά όπλα και πυρομαχικά.

  • 1948 Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται κι επισήμως στην Ελλάδα. Τα Δωδεκάνησα (για την ακρίβεια είναι 14) ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων δεμένα με τις τύχες του Ελληνισμού. Εν τούτοις, μόλις το 1947 ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος. Εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης δέχθηκαν καταστρεπτικές επιδρομές από τους Πέρσες, τους Σαρακηνούς, τους Βενετούς, τους Γενουάτες, τους Σταυροφόρους και τους Τούρκους (Σελτζούκους και Οθωμανούς). Από το 1309 περιήλθαν στην εξουσία των Ιωαννιτών Ιπποτών και έμειναν υπό την κυριαρχία τους έως το 1522, οπότε καταλήφθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους. Με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, τα Δωδεκάνησα επαναστάτησαν, αλλά το 1830 επιστράφηκαν μαζί με τη Σάμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με αντάλλαγμα την Εύβοια, η οποία ενσωματώθηκε στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Η κατάληψη των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς το 1912 αναπτέρωσε τις ελπίδες των κατοίκων τους ότι σύντομα τα νησιά θα ενταχθούν στον εθνικό κορμό. Πράγματι, με τη συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920) τα Δωδεκάνησα παραχωρούνταν στην Ελλάδα, με εξαίρεση τη Ρόδο, που θα παρέμενε για ένα διάστημα υπό ιταλική διοίκηση. Όμως, η ατυχής έκβαση της μικρασιατικής εκστρατείας έδωσε την ευκαιρία στους Ιταλούς να υπαναχωρήσουν και με την άνοδο του Μουσολίνι προσπάθησαν να τα εξιταλίσουν. Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών (1943), κύριοι των Δωδεκανήσων έγιναν οι Γερμανοί και μετά την παράδοση της Χιτλερικής Γερμανίας (Μάιος 1945), η Μεγάλη Βρετανία. Ήταν η χρυσή ευκαιρία για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στο ελληνικό κράτος, την οποία η ελληνική διπλωματία δεν έπρεπε να αφήσει να πάει χαμένη. Ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού και είχε χυθεί άφθονο ελληνικό αίμα για την εκδίωξη των Γερμανών από τα Δωδεκάνησα. Το θέμα θα λυνόταν οριστικά από τη Διάσκεψη Ειρήνης των νικητριών δυνάμεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που θα συνερχόταν στο Παρίσι. Η Ελλάδα δια του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Τσαλδάρη διαμήνυσε ότι θα έθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως εθνικές διεκδικήσεις την πρόσκτηση της Βορείου Ηπείρου και των Δωδεκανήσων, τη διευθέτηση των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, ενώ σκόπευε να θέσει και το ζήτημα της Κύπρου στη Μεγάλη Βρετανία. Από τις τέσσερις αυτές εθνικές διεκδικήσεις, μόνο το θέμα των Δωδεκανήσων ευοδώθηκε, χωρίς δυσκολίες και περιπλοκές. Είναι γνωστό ότι ο Στάλιν και ο Τσόρτσιλ, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προσπάθησαν να δελεάσουν την Τουρκία, προσφέροντάς της ορισμένα παράκτια νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να την πείσουν να βγει στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων ή τουλάχιστον να παραμείνει αυστηρά ουδέτερη. Επιπροσθέτως, ο Στάλιν είχε συνδέσει το θέμα των Δωδεκανήσων με την Τριπολίτιδα (σημερινή Λιβύη), για την οποία η Σοβιετική Ένωση είχε διατυπώσει το αίτημα να της ανατεθεί η εντολή. Όμως, σε μια απρόσμενη στροφή της πολιτικής της, η Σοβιετική Ένωση συγκατατέθηκε να αποδοθούν τα Δωδεκάνησα στη Ελλάδα, στη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών που προετοίμαζε τη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων. Η δήλωση έγινε στις 27 Ιουνίου 1946 από τον Υπουργό Εξωτερικών Βιατσεσλάβ Σκριάμπιν, γνωστότερο ως Μολότοφ, με μοναδικό όρο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Έτσι, προτού καν συνέλθει η Διάσκεψη Ειρήνης, το θέμα των Δωδεκανήσων είχε λάβει ευνοϊκή τροπή για την Ελλάδα. Η είδηση για την απόδοση των Δωδεκανήσων στη Ελλάδα χαιρετίστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό, σε μια περίοδο που η χώρα βρισκόταν στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου. Η Διάσκεψη της Ειρήνης συνήλθε στο Παρίσι από τις 29 Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου 1946, όπου τέθηκαν από ελληνικής πλευράς και τα θέματα της Βορείου Ηπείρου και της διευθέτησης των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, χωρίς επιτυχία, αφού οι ΗΠΑ δεν θέλησαν να δυσαρεστήσουν τη σύμμαχό τους Σοβιετική Ένωση και τους δορυφόρους της Αλβανία και Βουλγαρία. Η προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει το Καστελόριζο και τη Σύμη έπεσαν στο κενό. Στις 10 Φεβρουαρίου 1947 υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα, ενώ η Ιταλία υποχρεωνόταν σε αποζημίωση ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα μας. Με επιμονή της σοβιετικής πλευράς, οριζόταν στο κείμενο ότι τα νησιά θα παρέμεναν αποστρατιωτικοποιημένα, πρόβλεψη που θα επικαλεστεί η Τουρκία κατά τρόπο καταχρηστικό μετά το 1974. Από την τουρκική ερμηνεία του κειμένου της ελληνοϊταλικής συνθήκης του 1947, σε συνδυασμό με τις ιταλοτουρκικές συμφωνίες του 1932, θα προκύψει και το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών», που έθεσε η Άγκυρα μετά την Κρίση των Ιμίων το 1996. Η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές έγινε στις 31 Μαρτίου 1947 στη Ρόδο μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Πρώτος διοικητής των Δωδεκανήσων ανέλαβε ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης, με πολιτικό σύμβουλο τον πανεπιστημιακό και δικαστικό Μιχαήλ Στασινόπουλο, μετέπειτα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου 1948 και το 1955 τα Δωδεκάνησα έγιναν νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.

  • 1965 Περίπου 600 αφροαμερικανοί πραγματοποιούν πορεία από τη Σέλμα προς την πρωτεύουσα της πολιτείας της Αλαμπάμα Μοντγκόμερι, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό των μαύρων από την εκλογική διαδικασία, καθώς και για την πρόσφατη δολοφονία ενός συναγωνιστή τους. Καθ οδόν δέχονται τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό 17 διαδηλωτών. Η σφοδρότητα της επίθεσης, που μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, συγκλόνισε τις ΗΠΑ. Η μέρα αυτή έμεινε στην ιστορία ως «ματωμένη Κυριακή», ενώ πυροδότησε μια σειρά μαζικές αντιδράσεις.

  • 1970 Γεννήθηκε η Ρέιτσελ Βάις. Βραβευμένη με Όσκαρ αγγλο-αμερικανίδα ηθοποιός, γνωστή στην Ελλάδα από τις ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου «Ο Αστακός» και «Η Ευνοούμενη»

  • 1999 Φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος Αμερικανός σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Έργα του, «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα», «Κουρδιστό Πορτοκάλι», «Η Λάμψη», κ.α. «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», 2001: A Space Odyssey (1968) 6η θέση στην λίστα των κριτικών, 1η θέση στην λίστα των σκηνοθετών. Το μεγάλο όραμα του Stanley Kubrick για την πορεία της ανθρωπότητας από τις απαρχές των ανθρωποειδών στην εξέλιξή της ως αστρικό παιδί είναι ένα τεράστιο επίτευγμα του κινηματογράφου επιστημονικής φαντασίας.

  • 2004 Περίπου 7,6 εκατομμύρια έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα Κυβέρνηση της χώρας. Μετά από μία ομαλή προεκλογική περίοδο, που σημαδεύτηκε από την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, νικητής των εκλογών αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με 45,36%. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 40,55%, το ΚΚΕ με 5,90% και ο ΣΥΝ με 3,26%.

  • 2012 Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών, η ηθοποιός Σμαρούλα Γιούλη. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1934) και αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Δ. Ροντήρη, ενώ συνέχισε με χορό και τραγούδι. Το καλλιτεχνικό ντεμπούτο της το έκανε με την ταινία «Η φωνή της καρδιάς» (1943), πλάι στον Αιμίλιο Βεάκη. Στο θέατρο ξεκίνησε με το έργο «Χαρούμενα νιάτα». Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη και τον Μάνο Κατράκη στο έργο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Το 1958 με δικό της θίασο ανέβασε τα έργα: «Αννα Φρανκ», «Κουρέλι», «Πειρασμός» κ.ά. Συνεργάστηκε με δημοφιλείς ηθοποιούς όπως οι Μίμης Φωτόπουλος, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος κ.ά. Το 1960 απέκτησε δική της θεατρική στέγη και μαζί με το σύζυγό της Βαγγέλη Λιβαδά, ανέβασαν πολλά ελληνικά έργα (Γ. Σουρή, Π. Παλαιολόγου, Σπ. Μελά, Δ. Γιαννουκάκη, Δ. Ψαθά, Γ. Ρούσσο, Γ. Τζαβέλλα, Κ. Μουρσελά κ.ά.), αλλά και ξένα (Εντ. Φίλιπο, Α. Νικολάι, Ντ. Φο, Αλ. Χάκετ κ.ά.), συνεργαζόμενη με όλους, σχεδόν, τους Ελληνες σκηνοθέτες. Σκηνοθέτησε πρόζες και μιούζικαλ («20 χρόνια Θεοδωράκης», «Καφενείον η Ελλάς» κ.ά.). Χαρακτηριστικές ταινίες της ήταν: «Ελα στο θείο», «Της νύχτας τα καμώματα», «Το σωφεράκι», «Το οργανάκι», «Στουρνάρα 288», «Ο Θόδωρος και το δίκανο» κ.ά.

Previous
Previous

Ακρίβεια: Ζαλίζουν οι τιμές στα τρόφιμα

Next
Next

7 καθημερινές «τελετουργίες»